Terug

Kinderschoenen zijn een speciaal product. Ze worden niet lang gedragen: heel snel zijn ze te klein of versleten. Toch is het verstandig om de beste kwaliteit voor je kind te kiezen en je niet te laten verleiden door de lagere prijzen van sommige merken. Waarom is het zo belangrijk om je kind degelijke schoentjes te laten dragen?

Uitgelicht

Onze voeten groeien tot de leeftijd van 16 jaar. De beenderen zijn in deze periode nog relatief zacht en kunnen gemakkelijk zowel positief als negatief worden beïnvloed door allerlei factoren. En niet in het minst door de schoenen die gedurende deze periode worden gedragen.

De eerste jaren zijn de belangrijkste in de ontwikkeling van de kindervoetjes. Bij de geboorte en ongeveer tot 6 jaar bestaan de voetjes voornamelijk uit kraakbeen en zijn ze dus bijzonder soepel en beïnvloedbaar door het schoeisel dat wordt gedragen. Schoenen van mindere kwaliteit kunnen de vervorming van de tedere kindervoetjes veroorzaken. Dit leidt op latere leeftijd tot rugklachten en pijnlijke voeten. Op korte termijn bezorgen slechte schoenen je kind blaren en kneuzingen.

Belangrijk is om te weten dat schoenen een “geheugen” hebben, wat wil zeggen dat ze tijdens het dragen de vorm van de voeten van hun eerste eigenaar aannemen. Wanneer jongere kindjes in een gezin de schoentjes van hun oudere broer of zus krijgen, zijn deze schoentjes reeds “voorgevormd” en zullen ze onvermijdelijk de ontwikkeling van de voetjes van hun nieuwe eigenaar beïnvloeden. De voetjes worden dan gedwongen om zich aan de vorm van de schoenen aan te passen in plaats van andersom. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar dat elk kindje – wil je dat zijn voetjes op een gezonde manier groeien – enkel nieuwe schoentjes mag dragen.

Overigens is het “overerven” van schoentjes in ons gezin niet aan de orde. Reeds na een paar weken dragen, zijn de schoentjes van mijn twee oudste dochters zo versleten dat ik het gevoel krijg dat ik mijn kinderen verwaarloos. Herkenbaar?

Hoe goed sommige schoentjes ook zijn, toch is het aangeraden om kindjes tot de leeftijd van 6 jaar binnenshuis zo veel mogelijk te laten lopen zonder schoenen - op blote voeten of op kousjes. Dit bevordert de ontwikkeling van de voet- en beenspieren.

Tijdens een wandeling moeten de kleine voetjes worden beschermd tegen steentjes, scherpe hoeken en insectenbeten, maar ook dienen ze voldoende te worden ondersteund om verstuikingen te voorkomen. Degelijke en correcte kinderschoenen zijn dan van groot belang.

Wat zijn dat dan, goede kinderschoenen? Het zijn stevige schoenen die de kindervoetjes van allerlei invloeden van buitenaf beschermen, die geproduceerd zijn volgens de geldende technische normen en die ook comfortabel zijn en de bewegingsvrijheid van een kind niet belemmeren.

Wil je ook weten hoe je de juiste schoentjes voor je zoon of dochter kan zoeken, lees dan het artikel ’Hoe kies ik “correcte” schoenen voor mijn kind?’

Vond je deze info interessant, deel dan a.u.b. dit artikel met je vrienden!